Veel mensen hebben het op dit moment financieel moeilijk. Door de coronamaatregelen zijn er banen verdwenen en ondernemers kunnen hun werk niet of maar deels uitoefenen. Hierdoor hebben veel mensen minder inkomen dan voorheen. Zij hebben daarom mogelijk moeite om hun woonkosten te betalen. Om hen tijdelijk te helpen is er de TONK.

Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK)

TONK is een eenmalig bedrag voor inwoners die als gevolg van de coronamaatregelen een stuk minder inkomen hebben dan vorig jaar. En hierdoor problemen hebben met het betalen van de woonkosten. Het gaat dan om de huur of de hypotheek. Het is een eenmalig bedrag van 1.750 of 3.000 euro per huishouden. Het bedrag hangt bijvoorbeeld af van hoe hoog de woonlasten zijn. De TONK kan worden aangevraagd tot uiterlijk 1 oktober 2021. Bent u ondernemer en heeft u een Tozo-uitkering? Dan kan de TONK hierop een aanvulling zijn.

Voorwaarden: ik kom in aanmerking voor de TONK als

  • Ik (en mijn partner) in januari 2021 meer dan 25% minder inkomen had dan in januari 2020
  • Dit komt door de coronamaatregelen
  • Ik de hoofdhuurder of eigenaar ben van de woning waarin ik leef
  • De kosten van de huur (inclusief servicekosten en aftrek van huurtoeslag) of hypotheek (rente + aflossing) samen minimaal een X percentage van mijn inkomen zijn. Het minimale percentage kan tussen de 35 en 60 procent liggen. Dat hangt af van het inkomen en de gezinssituatie.

Hoe vraag ik de TONK aan?

Om de TONK-uitkering aan te vragen vult u het digitale aanvraagformulier in op de website van Senzer(externe link). U logt veilig in via uw eigen DigiD-omgeving.