Heeft u met spoed woonruimte nodig? Is er een noodsituatie ontstaan, waardoor u niet meer in uw woning kunt blijven wonen? Is het écht dringend en zijn er geen andere oplossingen? Dan bestaat er voorrang bij de toewijzing van een huurwoning. Om dit te krijgen moet u urgentie aanvragen. Lees op www.wooniezie.nl(externe link) hoe u urgentie aanvraagt. 

Let op

Er zijn organisaties actief die woningzoekenden helpen om urgentie aan te vragen. Hiervoor vragen zij forse bedragen, terwijl dit geen garantie biedt over de uitkomst of de beslistermijn versnelt. Wij raden u aan om geen gebruik te maken van hun dienstverlening. 

Waar kunt u urgentie aanvragen?

U kunt uw urgentieaanvraag indienen bij een van de woningcorporaties van het SGE. Hoe u dit doet leest u op www.wooniezie.nl(externe link)

Uitzonderingen

In enkele gevallen dient u uw urgentieaanvraag in te dienen bij de gemeente:

Situatie: 

Urgentiecategorie: 

Aan te vragen bij:

U hebt een acuut medisch probleem waarvoor u aangepaste woonruimte nodig hebt.

Medische urgentie WMO

CMD, Team Toegang

Uw woning is opgekocht door de gemeente voor openbare werken.

Volkshuisvestelijke urgentie

Afdeling Ruimte, Volkshuisvesting

U stroomt uit een instelling met intramurale setting naar een zelfstandige woning met begeleiding.

Sociale urgentie

CMD, Team Toegang

U stroomt uit een blijf-van-mijn-lijf huis.

Sociale urgentie

CMD, Team Toegang

Dien uw aanvraag in door te bellen naar het CMD via telefoonnummer (040) 289 38 99. De afdeling Ruimte is te bereiken via (040) 289 38 93

Je zoekt een huurwoning

Bij huurwoningen is er verschil tussen sociale huurwoningen en huurwoningen in de vrije sector.

Sociale huur

  • Beginhuurprijs niet hoger dan € 879,33 per maand (2024)
  • Via woningcorporatie verhuurd (kijk op www.wooniezie.nl(externe link) voor de aangesloten corporaties in de Metropool Regio Eindhoven)
  • Inkomen mag niet te hoog zijn
  • Huurtoeslag vaak mogelijk

Huur vrije sector

  • Beginhuurprijs hoger dan € 879,66 (2024)
  • Geen maximale huurprijs
  • Alle inkomens mogelijk
  • Huurtoeslag meestal niet mogelijk

Meer informatie vindt je op de website van Rijksoverheid: wat is het verschil tussen sociale huurwoning en vrije sector(externe link)?

Je zoekt een vrije sector woning?

Schrijf je in als woningzoekende

Zoek via het internet naar aanbod sites voor huurwoningen in de plaats waar u wilt wonen. Inschrijven is vaak gratis. Bijvoorbeeld via: wooniezie.nl(externe link), huurwoningen.nl(externe link), pararius.nl(externe link), woonzorg.nl(externe link), funda.nl(externe link) of de lokale makelaar.

Je zoekt een sociale huurwoning

U kunt alleen een sociale huurwoning huren als u:

  • 18 jaar of ouder bent
  • Nederlander bent of een bewijs hebt dat u in Nederland mag blijven
  • Uw inkomen niet te hoog is

Wilt u een sociale huurwoning huren van een van de corporaties in de regio Eindhoven? Dan moet u ingeschreven staan als woningzoekende bij wooniezie.nl(externe link). Woningen van de woningcorporatie worden te huur aangeboden via Wooniezie.

Ben je nog niet ingeschreven als woningzoekende?

Schrijf je eerst gratis in via wooniezie.nl/inschrijven(externe link). Bekijk dit filmpje(externe link) voor een uitleg over inschrijven.

Meer informatie vindt je op de website van Rijksoverheid: Kom ik in aanmerking voor een sociale huurwoning van een woningcorporatie(externe link)?

Ben je met spoed op zoek naar een huis?

Kijk of je in aanmerking komt voor een urgentieverklaring

Zit je in een noodsituatie en heb je snel een woning nodig? Als je aan de voorwaarden voldoet, kun je in aanmerking komen voor voorrang op de toewijzing van een sociale huurwoning.  Kijk voor meer informatie op  wooniezie.nl(externe link) of neem contact op met een woningcorporatie (externe link)in die gemeente waar je wil wonen. De woningcorporatie kan je helpen. Ze kunnen je informeren of je in aanmerking komt voor urgentie en je vertellen wat je hiervoor kunt doen. De hulp is gratis.  

Let op! Er zijn organisaties actief die woningzoekenden helpen om urgentie aan te vragen. Hiervoor vragen zij forse bedragen, terwijl dit geen garantie biedt over de uitkomst of de beslistermijn versnelt. Wij raden je af om gebruik te maken van hun dienstverlening.

Kom je niet in aanmerking voor urgentie?

onderzoek alternatieven om aan woonruimte te komen

Er zijn andere mogelijkheden om te proberen op relatief korte termijn aan woonruimte te komen. Ga naar de website van Wooniezie.nl en reageer op woningen die via loting worden aangeboden. Onderzoek de mogelijkheden voor flexwonen of ga  naar websites die matchen met de zoekterm “huurwoning huren in [plaatsnaam]”.

De urgentieregeling Stedelijk Gebied Eindhoven staat beschreven in de huisvestingsverordening. Je kunt hier (in juridische taal) de gezamenlijke Huisvestingsverordening(externe link) lezen.