Waarom vangen wij deze mensen op?

Er is sprake van een crisis bij de opvang van vluchtelingen. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) heeft op dit moment niet genoeg plaatsen beschikbaar om alle asielzoekers ‘bed, bad en brood’ te geven en werkt aan het realiseren van nieuwe opvangcentra (AZC), maar dit kost tijd.

De staatssecretaris heeft daarom alle 25 veiligheidsregio’s in Nederland de opdracht gegeven om crisisnoodopvang te regelen. Omdat wij de situatie in Ter Apel schrijnend vinden, willen wij als gemeente graag ons steentje, in de vorm van tijdelijke opvang, bijdragen.

Waarom in sporthal de Weijer?

Geldrop-Mierlo heeft geen leegstaande panden die voor dit doel geschikt gemaakt kunnen worden. Daarom beleven in principe alleen de sporthallen over voor de noodopvang van vluchtelingen. Omdat alleen de Weijer, naast een grote hal om te overnachten, ook voldoende ruimten heeft om te verblijven, te eten en andere faciliteiten onder te brengen en het nu, in oktober te koud wordt om deze zaken in een tent onder te brengen, heeft de Veiligheidsregio aangegeven dat dit de enige locatie is die geschikt is voor dit doel.

Hoe lang blijven de vluchtelingen in Mierlo?

Afgesproken is dat de vluchtelingen van 5 oktober tot en met 26 oktober in Mierlo gehuisvest zijn. 

Kunnen we de hele maand oktober niet terecht in de sporthal?

Omdat er voorafgaand aan de opvang opgebouwd moet worden en na afloop er ook weer dagen nodig zijn om alle faciliteiten af te breken is de sporthal van 3 oktober t/m 28 oktober bezet. Met de gebruikers maken wij afspraken hierover.

Waar komen deze vluchtelingen vandaag?

Deze vluchtelingen zijn mensen die mogelijk zicht hebben op een verblijfsstatus in ons land. De procedure hiervoor is gestart. Het is een gemengde groep, qua samenstelling en leeftijdsopbouw.

Waar woonden ze hiervoor?

Vanaf juli wonen deze vluchtelingen al in onze regio. Zij verhuisden al regelmatig naar andere tijdelijke noodlocaties.

Wie is straks verantwoordelijk voor de noodopvanglocatie?

De Veiligheidsregio zorgt voor de leiding van de locatie. Zij zorgen dat er 24 uur per dag begeleiding/beveiliging aanwezig is. Die begeleiding wordt gedaan door een beveiligingsbedrijf dat hier ervaring mee heeft. Wij vinden het namelijk belangrijk dat de opvang voor zowel omwonenden als de vluchtelingen zo goed en veilig mogelijk verloopt.

Wie betaalt alle kosten hiervoor?

De kosten van de opvang komen voor rekening van Het Rijk.

Blijven deze mensen in de opvanglocatie of kunnen ze zicht vrijelijk bewegen?

Deze mensen mogen zich vrijelijk bewegen. Je kunt ze dus gewoon tegenkomen in het dorp.

Waarom zijn de omwonenden hier niet eerder bij betrokken?

Er is sprake van een crisissituatie. Het gaat dus om crisisnoodopvang. Dat betekent dat er snel gehandeld moest worden. Toen duidelijk was dat Sporthal de Weijer een haalbare optie was, zijn direct de gemeenteraad, omwonenden en gebruikers van de Sporthal geïnformeerd. In de omgeving van Sporthal de Weijer zijn brieven verspreid en ook de verenigingen en scholen die gebruik maken van de sporthal zijn geïnformeerd. Met al deze groepen gaan we binnenkort in gesprek om te kijken of er vragen of zorgen leven en kijken we waar er alternatieven mogelijk zijn.

Hoe is het proces gelopen naar dit besluit?

Het COA en de staatssecretaris hebben aan de veiligheidsregio’s gevraagd om mee te werken aan een noodoplossing, omdat aanmeldcentrum Ter Apel overvol zit en de omstandigheden erbarmelijk zijn. In onze regio vangen verschillende gemeenten al mensen op. Daarom neemt ook de gemeente Geldrop-Mierlo een deel van de oplossing voor haar rekening. Het gemeentebestuur is medio september benaderd om mee te denken over locaties voor crisisnoodopvang. Na overleg met de Veiligheidsregio Brabant Zuidoost bleek Sporthal de Weijer de meest geschikte locatie vanwege hoeveelheid aanvullende ruimten in het gebouw. Direct na het besluit zijn inwoners geïnformeerd en hebben omwonenden en gebruikers van de sporthal een brief ontvangen.

Kan ik hier bezwaar tegen maken?

Nee, u kunt geen bezwaar maken, omdat het hier om crisisnoodopvang gaat.

Hoe kan ik de locatiemanager bereiken?

Er is een mobiel nummer om de locatiemanager van de Weijer direct te bereiken. Dat nummer staat in de brief die aan de direct omwonenden is gestuurd. Het telefoonnummer is op te vragen bij de gemeente.

Zijn alle vluchtelingen dagelijks aanwezig op locatie?

Nee, sommigen kunnen (tijdelijk) ander onderdak krijgen bij vrienden of familie. Zij verblijven daar dan een korte periode.