Waarom wordt risicocommunicatie geïntensiveerd, roept dat geen onnodige angst op?

Sinds de inval van Rusland in Oekraïne en de coronacrisis is er in Nederland veel aandacht voor de gebeurtenissen daar en ook voor de mogelijke gevolgen voor mensen in Nederland. Sinds februari is onderzoek gedaan naar de beleving van de risico’s onder mensen in Nederland. Daarin zien we dat mensen het waarschijnlijk achten dat de gevolgen van de oorlog in Oekraïne in Nederland voelbaar (zullen) zijn. Zoals de stijging van prijzen voor levensmiddelen, gas, energie, brandstof, maar ook een mogelijke cyberaanval. Ook de kans op het uitvallen van vitale processen en een nucleaire aanval scoort hoog.

Uit het onderzoek blijkt dat mensen graag beter geïnformeerd worden over de risico’s en wat zij zelf kunnen doen om zich daarop voor te bereiden.

De website denkvooruit.nl bundelt alle informatie over risico’s in Nederland, beschrijft wat de overheid doet en geeft tips over hoe mensen zich weerbaarder kunnen maken. Ook het noodpakket wordt extra onder de aandacht gebracht.

De informatie is vrijblijvend, waarom niet meer dwingende adviezen?

Mensen kunnen zelf afwegen of zij hun weerbaarheid willen vergroten. We bieden bewezen manieren om je verstandig voor te bereiden op verschillende risico’s. Als de risico’s toenemen, kunnen de adviezen aangescherpt en geïntensiveerd worden.

Zijn we niet te open over de dreiging en onze voorbereiding?

Het is belangrijk om open te zijn en handelingsperspectief te bieden, waarmee we werken aan onze weerbaarheid. Uiteraard wordt alleen openbare informatie gedeeld.

Voor wie is de informatie op denkvooruit.nl bedoeld?

De adviezen en handelingsperspectieven op denkvooruit.nl zijn bedoeld voor de mensen die benieuwd zijn hoe ze hun persoonlijke weerbaarheid kunnen vergroten.

Hoe worden mensen geïnformeerd die geen internet hebben?

De website denkvooruit.nl is een eerste stap, is bedoeld voor mensen die op zoek zijn naar informatie. De komende tijd wordt (ook samen met veiligheidsregio’s en gemeenten) gekeken naar hoe mensen nog meer geïnformeerd kunnen worden.

Komt er nu ook een campagne?

We richten ons nu op de mensen die informatie zoeken. Daarom wordt er nu geïnvesteerd in bijvoorbeeld de vindbaarheid van de site in zoekmachines. Ook wordt er met veiligheidsregio’s samengewerkt om de informatie te linken vanaf andere lokale informatiebronnen. Afhankelijk van de resultaten van deze aanpak, kan er uitbreiding volgen.

Waarom moeten Nederlanders voorbereid zijn?

Het is lang geleden dat we landelijk actief aandacht hebben gevraagd voor hoe je je kunt voorbereiden op crisissituaties. Sinds de inval van Rusland in Oekraïne is de informatiebehoefte over crisispreparatie en de zorgen in de samenleving gestegen. 70% van de Nederlanders geeft aan dat zij onvoldoende zicht hebben op wat de overheid doet om de gevolgen van de oorlog in Oekraïne in Nederland te beperken. Daarom heeft de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid besloten om alle relevante informatie te bundelen op een overzichtelijke website www.denkvooruit.nl(externe link).

Waar vind ik die onderzoeken?

Alle peilingen die de basis vormen voor de communicatieaanpak zijn te vinden op de website van de NCTV bij ‘Risico- en Crisisbarometer’.