Zelfbewoningsplicht

Wat is het?

De zelfbewoningsplicht is een regel die bepaalt dat iemand die een woning koopt, daar zelf moet gaan wonen. Je mag de woning voor een bepaalde periode na aankoop niet verhuren aan anderen. In het geval van de gemeente Geldrop-Mierlo gaat het om een periode van drie jaar. De zelfbewoningsplicht dwingt huiseigenaren dus om de aangekochte woning zelf te bewonen.

Hoe werkt het?

De zelfbewoningsplicht is van toepassing op nieuwbouwwoningen met een koopprijs tot maximaal de NHG-grens. Deze plicht geldt niet voor bestaande bouw.

Zelfbewoningsplicht wordt vastgelegd, hetzij middels een verkoopovereenkomst met een ontwikkelaar, hetzij in een intentieovereenkomst en/ of anterieure exploitatieovereenkomst met een ontwikkelaar. Hierbij wordt deze plicht opgenomen in de koopakte van de eerste koper.

Koper is verplicht de door hem gekochte woning uitsluitend te gebruiken voor eigen bewoning gedurende een termijn van drie jaar, gerekend vanaf de datum waarop hij als bewoner van die woning in de BRP is opgenomen.

Behoudens in de uitzonderingsgevallen verbeurt koper bij niet nakoming van de hiervoor vermelde verplichting na ingebrekestelling en na verloop van de in die ingebrekestellingbepaalde termijn ten behoeve van de gemeente een direct opeisbare boete van 25% van de verkoopwaarde met een minimum van € 100.000,-.  

Voor de overige voorwaarden en het definitieve besluit verwijzen we u naar de documenten onderaan deze pagina.