Duurzaam nieuw bouwen

Bent u van plan een eigen woning te bouwen? Dan is dat het moment om na te denken over duurzaam bouwen. Met duurzaam bouwen kunt u niet alleen uw maandelijkse energielasten beperken, duurzame huizen zijn gezonder en comfortabeler voor bewoners dan gewone huizen. Duurzaam bouwen bespaart grondstoffen en is daarmee beter voor het milieu. Bovendien behoudt uw woning langer zijn waarde. En wie nu al energieneutraal bouwt, loopt vooruit op verplichtingen die in de toekomst gaan gelden. Zie ook de folder Duurzame nieuwbouw hieronder.

GPR is een instrument dat u helpt om inzicht te krijgen in hoe duurzaam keuzes in het ontwerp zijn. De gemeente hanteert een GPR ambitie van minimaal een 8 op elk van de vijf thema’s energie, milieu, gezondheid, gebruikskwaliteit en toekomstwaarde. Omdat het niet altijd mogelijk is om zowel op het thema milieu als op het thema energie een 8 te scoren, wordt aan deze ambitie ook voldaan als op het gecombineerde thema Energie & milieu (ook wel DPG) een 8 gescoord wordt. De gemeente stelt het erg op prijs als u ervoor kiest om GPR Gebouw als methode te gebruiken.

De gemeente stelt dit gratis beschikbaar. U kunt een toegangscode aanvragen door te mailen naar gemeente@geldrop-mierlo.nl ter attentie van cluster Vergunningen met in het onderwerp GPR toegangscode. Vermeld in de e-mail de naam van de opdrachtgever, de naam van de architect, het woningtype en de contactgegevens van degene die het programma gaat gebruiken.

Daarnaast geldt het bouwbesluit. Hier staan regels over isolatie, energieprestatie en milieuprestatie. Meer informatie over het bouwbesluit vindt u hier: wetten en regels(externe link)

Ook geldt sinds 1 juli 2018 dat woningen die na deze datum vergund zijn aardgasvrij moeten zijn. Dit is geregeld in de Wet Voortgang Energietransitie (Wet Vet). Op milieucentraal vind u informatie over gasloos wonen: wonen zonder aardgas(externe link)

Verduurzamen bestaande woning

Gemiddeld bestaat ruim 40 procent van onze energierekening uit verwarmingskosten. Warm water is zo’n 10 procent en alle apparaten en lampen in huis zo’n 30 procent.

verwarmen

Het is dus een goed idee om te onderzoeken  of u uw verwarmingskosten omlaag kan brengen. Een goede eerste stap is om te kijken of uw woning voldoende geïsoleerd is. 3 van de 4 woningen in Nederland is namelijk nog niet goed geïsoleerd. Door de isolatie te verbeteren, kunt u vaak al veel energie besparen. Dit scheelt voor uw energierekening, maar een beter geïsoleerd huis geeft ook meer comfort. Op milieucentraal vindt u meer informatie: isoleren en besparen(externe link).

infographic over energiezuiniger
afbeelding afkomstig van milieu centraal
infographic over besparen
afbeelding afkomstig van milieu centraal

Subsidie

Op dit moment is er een subsidie voor isolatie voor woningeigenaren.

Voorwaarde van deze subsidie is dat u minimaal twee isolatiemaatregelen neemt. Hier vindt u meer informatie over de subsidie: subsidie en financieringswijzer(externe link) 

Maar ook met een kleine investering kunt u winst behalen. Bijvoorbeeld door:

  • naden en kieren te dichten;
  • cv-leidingen in onverwarmde ruimten te isoleren;
  • folie achter uw radiatoren te plakken.

Ook slim om gaan met je verwarming kan veel besparen(externe link)!

Warm water

Als u minder warm water wilt gebruiken kunt u gebruik maken van een waterbesparende douchekop. Ook kunt u korter gaan douchen. Gemiddeld staan we 9 minuten onder de warme douche.

Elektriciteit

Led-lampen(externe link) verbruiken veel minder energie dan gloeilampen of hallogeenlampen. Het loont dus om uw gloei- of hallogeenlampen te vervangen ook al doen deze het nog. 
Verder verbruiken ook oude apparaten(externe link) veel energie. Vervang deze dus op tijd.
En door het aanschaffen van zonnepanelen neemt uw elektriciteitsverbruik ook af. Uw kunt zonnepanelen aanschaffen via de gemeente.

informatie over LED
afbeelding afkomstig van milieu centraal

Lening

Als u uw woning wilt verduurzamen kunt u gebruik maken van onze stimuleringslening duurzaamheid. Hier vindt u meer informatie
Ook voor Verenigingen van Eigenaren (VvE) is er een subsidieregeling. Deze vindt u hier(externe link)
Daarnaast is er ook een landelijke energiebesparingslening die die interessanter kan zijn voor u. Kijk voor meer informatie(externe link)

Gasloos

Wilt u uw bestaande woning gasloos maken dan vindt u hier meer informatie(externe link)
Als u warmtepomp(externe link) wil plaatsen krijgt u nog tot 2021 subsidie.

Handige links: 

snel besparen(externe link)
energie besparen huurwoning
energie besparen koopwoning(externe link)

Duurzame opwek

Duurzame energiebronnen(externe link) als zon, wind en aardwarmte veroorzaken geen luchtvervuiling en weinig CO2-uitstoot. Ander voordeel is dat deze energie nooit opraakt. Dit in tegenstelling tot kolen, olie en gas. 

In de Regionale energiestrategie (RES) (link naar pagina over RES) wordt gekeken waar in de regio windmolens en zonnevelden geplaatst kunnen worden. Dit betekent dat in de toekomst ook in Geldrop-Mierlo grootschalig duurzame energie opgewekt kan gaan worden. De RES zal dan in het lokale beleid van de gemeente vertaald worden.

Maar ook nu al kunnen we duurzaam energie opwekken. Dit kan door zonnepanelen(externe link)  of zonneboilers(externe link) op daken te plaatsen. Hiervoor zijn meerdere opties: