Een gezonde leefstijl betekent dat u goed voor uzelf zorgt. U voelt zich fitter en u kunt voorkomen dat u ziek wordt. Als u gezonder wilt leven, is er veel waar u aan kunt werken. Bijvoorbeeld meer bewegen, niet roken, niet te veel drinken, letten op uw voeding en zorgen voor genoeg ontspanning.

Waar wilt u iets over weten?

Bewegen

Voldoende bewegen is belangrijk om lichamelijk en geestelijk gezond te blijven. U houdt uw lichaamsfuncties op peil, bijvoorbeeld de doorstroming van uw bloed en uw ademhaling. Het zorgt voor meer weerstand; u wordt dan minder snel ziek. Genoeg bewegen is goed voor uw gewicht. Het geeft energie en u heeft minder last van stress.

Wilt u meer bewegen? Kijk bij Activiteiten voor tips.

Roken

Roken vergroot de kans op verschillende gezondheidsklachten en ziekten. Hoe meer en hoe langer iemand rookt, hoe groter die risico's. Je merkt al snel dat je conditie veel slechter is als je rookt. Je hebt uiteindelijk ook meer kans op het krijgen van verschillende soorten kanker, hartklachten en andere ziekten.

Wilt u stoppen met roken?

Kijk op Rokeninfo van het Trimbos-instituut. De huisarts kan u tips geven om te stoppen. Past een online cursus bij u? Op destopsite.nl meldt u zich gratis aan voor een stoppen met roken-cursus. U doet opdrachten die u helpen om te stoppen en om dit ook vol te houden.

Alcohol

De meeste mensen die drinken, zeggen dat ze het lekker en gezellig vinden. Niks mis mee, maar te veel alcohol is niet goed. Alcohol kan je organen beschadigen en ziektes veroorzaken (bijvoorbeeld kanker). Verkeersongelukken, problemen thuis en agressief gedrag kunnen ook door alcohol komen. Hoe meer en vaker je drinkt hoe groter de nadelen zijn.

Denkt u dat u te veel drinkt?

Kijk eens op Trimbos.nl voor meer informatie. Wilt u minder drinken? Probeer eens om 30 of 40 dagen geen alcohol te drinken. U kunt dan kijken wat dat met u en uw gezondheid doet. U voelt zich misschien fitter, u slaapt beter, valt af en krijgt een betere huid. De website IkPas helpt u om tijdelijk te stoppen met drinken. U kunt ook een online programma volgen op de website Minderdrinken.

Kunt u niet meer zonder alcohol?

Ga dan naar de huisarts of zoek professionele verslavingshulp.

Voeding

Je lijf gaat je hele leven mee, daar wil je dus zo goed mogelijk voor zorgen. Maar hoe doe je dat? Als je volgens de Schijf van Vijf eet, neem je genoeg van alle producten die je gezondheid verbeteren. Je krijgt dan alle voedingsstoffen dit nodig zijn om fit te blijven. Kies je verder niet te vaak voor producten die buiten de Schijf van Vijf staan, dan blijf je makkelijker op gewicht. Je hebt minder kans op hart- en vaatziekten en kanker.

Tips voor een gezonde leefstijl vindt u op de website van het Voedingscentrum. Test uw eetgewoonten met de Eetmeter. Gebruik ook de app Kies ik gezond. Of gebruik de BMI-meter waarop u ziet of u een gezond gewicht heeft. Op de website vindt u ook tips om lekker en gezond te koken.

Website Voedingscentrum

Uw gewicht

Heeft u een te hoog of juist een te laag gewicht? Ga naar uw huisarts of naar een diëtist. Bij de diëtist krijgt u advies en uitleg over verstandig leven, afvallen en aankomen (zwaarder worden). Diëtisten vindt u op Zorgkaart Nederland. Uw huisarts kan u ook doorsturen naar een diëtist bij u in de buurt.

Ontspanning

Een keer hoofdpijn hebben is niet vreemd en af en toe flink moe zijn na een dag hard werken ook niet. Maar heeft u deze klachten wel vaker? Dan heeft u misschien last van te veel spanning (stress). Als u hier niets aan doet, kunt u meer klachten krijgen. Het duurt lang voor u bijvoorbeeld hersteld bent van een burn-out (‘opgebrand zijn’, geen energie meer hebben). Het voorkomen van stress is dus belangrijk.  

Stress voorkomen?

Ga regelmatig sporten en ga naar buiten. Ontspan lichaam en geest met bijvoorbeeld zwemmen, yoga of tai chi. Sportverenigingen en activiteiten bij u in de buurt vindt u in de digitale gemeentegids.

Bent u op zoek naar iemand om samen mee te sporten? Kijk op de website Jouw Beweegmaatje. Op de website van MIND staan tips voor ontspanningsoefeningen, maar ook therapieën tegen stress.

Hulp

Heeft u meer hulp nodig? Praat erover met uw huisarts of met de bedrijfsarts als u veel spanning heeft door het werk. Meer informatie over het voorkomen van een hoge werkdruk vindt u op de website Arboportaal.

Bent u tevreden over deze pagina?