De babyfase is voorbij, uw kind is hard gegroeid. Nu begint de peutertijd, dit zijn kinderen van 1 tot en met 3 jaar. Kinderen van 1 en 2 jaar heten ook wel ‘dreumes’. Uw peuter zet de eerste stapjes, leert praten en gaat steeds meer op ontdekking. Uw kind krijgt een eigen willetje. Het wil alles zelf doen en kan heel boos worden als iets niet lukt of niet mag. Voor ouders kan dit soms lastig zijn.

Waar wilt u meer over weten?

Groei

Een peuter groeit snel. Reageer daarom meteen als u het idee heeft dat er iets niet in orde is. Vraag advies bij het consultatiebureau of de huisarts. De arts en de jeugdverpleegkundige kijken dan hoe het met uw kind is en of het goed groeit.

Kijk voor informatie over de ontwikkeling van uw peuter ook op de website Opvoeden. Met de iGrow app van TNO kunt u zien hoe uw kind (van 0-18 jaar) groeit, hoe lang uw kind wordt en of het een gezond gewicht heeft. U krijgt tips over gezonde voeding, bewegen en slapen. Dit is belangrijk voor een gezond gewicht. Ook ziet u waar u in uw omgeving kunt spelen, wandelen en zwemmen.

Website Opvoeden(externe link)



 

Ontwikkeling

Heeft u vragen over groei en ontwikkeling van uw peuter? Veel informatie vindt u op de website Opvoeden(externe link). Ook kunt u met vragen terecht bij het consultatiebureau.

Helpen bij de ontwikkeling


Leuk en leerzaam speelgoed leent u bij de speel-o-theek. Adressen vindt u in de digitale gemeentegids(externe link). Ga ook naar de bibliotheek met uw kind. Daar zijn regelmatig voorleesmiddagen en workshops. U kunt uw kind ook zelf voorlezen. Kijk op BoekStart(externe link) voor meer informatie. Het is ook leuk om samen te bewegen, bijvoorbeeld zwemmen of dansen. In de gemeentegids vindt u adressen van de bibliotheek, zwembaden en (sport)verenigingen.

Voeding

Informatie over gezond eten vindt u op de website van het Voedingscentrum. Sommige peuters eten slecht. Dat kan een probleem zijn. Kinderen hebben veel goede bouwstoffen, vitamines en mineralen nodig om fit te blijven en te groeien. Daarom is het in ieder geval verstandig om uw kind gezonde voeding te geven. Tips bij eetproblemen staan op de website van Opvoeden. Natuurlijk kunt u het consultatiebureau ook om advies vragen.


Op de websites van het Voedingscentrum(externe link) en Opvoeden(externe link) vindt u ook veel informatie.



 


Overgewicht

 

Kinderen zijn steeds vaker te dik. Dat is jammer, want als je al op jonge leeftijd overgewicht hebt, kom je daar later vaak moeilijk van af. Het is goed om uw kind al jong gezond te leren eten. Ook bewegen is belangrijk. Op de website van het Voedingscentrum(externe link) leest u hoe u overgewicht bij uw kind voorkomt.

Veiligheid

Maak uw huis en tuin veilig voor uw kind. Zorg ervoor dat uw kind ook buiten veilig is. Denk bijvoorbeeld aan een goedgekeurd kinderzitje in de auto of op de fiets. Alles over veiligheid leest u op de website van VeiligheidNL(externe link). In de Gifwijzer(externe link) leest u wat u moet doen als uw kind een giftige stof heeft gedronken of gegeten.

Opvoeden

Peuters kunnen in de peuterpuberteit komen. Ze testen dan uw grenzen, willen veel zelf doen (ook als u dat niet wilt) en zijn soms lastig. Ook driftbuien en nee-zeggen horen bij peutergedrag. Wilt u weten hoe u hiermee om kunt gaan? Op de website Opvoeden vindt u informatie over alle opvoedingsfases en over veel verschillende onderwerpen. Maak een afspraak bij het consultatiebureau voor advies. Het CMD geeft samen met andere organisaties cursussen, workshops en trainingen over opvoeden.

Een zieke peuter

Is uw peuter ziek? Kijk op de website Dokterdokter(externe link) bij welke klachten u de huisarts belt. Informatie en advies over (kinder)ziektes staat ook op Thuisarts(externe link) en de website van de GGD(externe link).

Blijft uw kind ziek? Twijfelt u? Ga dan naar uw huisarts. Heeft u algemene vragen over ziekten en kwaaltjes, of heeft uw kind vaak ergens last van? Bespreek dit met het consultatiebureau.

Leren van een tweede taal

Is Nederlands niet uw moedertaal? Een jong kind leert heel makkelijk een extra taal. Kijk op Opvoeden(externe link) voor informatie over het leren van een tweede taal.

Zindelijkheid

De meeste kinderen worden zindelijk als ze 2 of 3 jaar oud zijn. Ze geven dan zelf aan dat ze op het potje of de wc moeten. Ook leren ze het even op te houden als er geen wc in de buurt is. Heeft u vragen over zindelijkheid? Op de website Opvoeden(externe link) staan tips. U kunt ook contact opnemen met het consultatiebureau.

 

.

Bent u tevreden over deze pagina?