Soms gaat het huishouden of koken (tijdelijk) moeilijker, of zijn er klusjes die u niet meer zelf kunt doen. Als u graag op uzelf wilt blijven wonen, kan er veel met hulp van familie, vrienden, kennissen of buren. Misschien zijn er bijvoorbeeld alleen wat kleine aanpassingen of hulpmiddelen nodig. Of willen familieleden of vrienden wat klusjes van u overnemen.

Heeft u door een beperking blijvend huishoudelijke hulp nodig? Dan kunt u hiervoor bij de gemeente een Wmo-voorziening aanvragen.

Waarover wilt u iets weten?

Wmo-voorzieningen

Wmo staat voor Wet maatschappelijke ondersteuning. Deze wet regelt dat u zo lang mogelijk zelfstandig kunt blijven wonen, misschien met zorg en ondersteuning die u nodig heeft. Voordat u hulp kunt krijgen bekijkt de gemeente eerst wat u, met hulp van familie, vrienden en buren, zelf nog kunt doen. Als blijkt dat dit niet lukt, kijken we of algemene voorzieningen de oplossing zijn. Pas daarna wordt er gekeken naar een maatwerkvoorziening, speciaal voor uw situatie. 

Algemene voorzieningen

Algemene voorzieningen zijn voorzieningen waar iedereen, zonder indicatie, gebruik van kan maken. Bijvoorbeeld een schoonmaakdienst, een wasserette/stomerij, de boodschappenbezorgdienst van een supermarkt, het restaurant van een verzorgingshuis waar buurtbewoners tegen een kleine vergoeding kunnen eten. 

Als dat niet lukt kunt u gebruik maken van ondersteuning vanuit de Wmo. Dit zijn maatwerkvoorzieningen.

Maatwerkvoorzieningen

Maatwerkvoorzieningen zijn voorzieningen die helemaal worden afgestemd op de cliënt. Op u dus. Bijvoorbeeld dagbesteding, ondersteuning bij het huishouden, vervoersvoorzieningen.

Eigen bijdrage

De gemeente vraagt voor de maatwerkvoorzieningen een eigen bijdrage. U moet dan een deel van de kosten zelf betalen. Er geldt een bedrag van maximaal € 20,60 per maand. U krijgt daarover vanzelf bericht thuis van het CAK (Centraal Administratie Kantoor), dat de eigen bijdrage berekent. U kunt de bijdrage zelf alvast berekenen op de website van het CAK.

Website CAK(externe link)
 

Hulp bij het huishouden

Kijk voor meer informatie bij Zelfstandig blijven wonen.

Klussen(dienst)

Heeft u kleine klusjes die u zelf niet meer kunt doen? Vraag of een vriend of familielid u wil helpen. Lukt dat niet? Kijk eens of u hulp kunt krijgen van een vrijwilliger. Op de website VoorelkaarinGeldrop-Mierlo(externe link) kunt u uw hulpvraag plaatsen, Mensen die hulp willen geven kunnen zich hier aanbieden.

Koken

Wilt u zelf blijven koken? Er zijn veel keukenhulpmiddelen die het koken makkelijker kunnen maken. Kijk eens op de Hulpmiddelenwijzer(externe link) van Vilans. Vraag op de dagen dat het niet lukt of iemand uit uw omgeving voor of met u wil koken. Vaak willen  vrienden, familieleden, buren of bekenden u helpen. U kunt ook gezonde kant-en-klaar-maaltijden kopen in de supermarkt.
 

Is er niemand die voor u kan koken?

U kunt gebruikmaken van een maaltijdservice. Of kijk eens op de website Thuisgekookt.nl(externe link). Op deze website bieden mensen maaltijden aan die u kunt ophalen. Soms betaalt u een klein bedrag en soms is het gratis.

Persoonsgebonden budget (PGB)

Met een persoonsgebonden budget (PGB) kunt u zelf zorg regelen voor bijvoorbeeld psychische of lichamelijke klachten. Denkt u aan een vergoeding voor hulp in het huishouden. U mag zelf kiezen wie u hiervoor inhuurt. Dit kan een professionele kracht zijn, maar ook een buurvrouw of een familielid. Dit is anders dan bij Zorg in Natura. U krijgt dan zorg, begeleiding, hulp of voorzieningen via een instelling of leverancier die een contract heeft met uw gemeente. Met een PGB kunt u zelf bijvoorbeeld een traplift of scootmobiel kopen. Meestal moet u een eigen bijdrage betalen. Dat betekent dat u een deel van de kosten zelf betaalt.

U krijgt de vergoeding niet op uw bankrekening. U betaalt de zorgverleners dus niet zelf. U geeft de Sociale Verzekeringsbank (SVB) opdracht om uw zorgverleners te betalen. De SVB krijgt van de hulpverlener een factuur (rekening) of een urenbriefje, of betaalt maandelijks. Meer informatie over het PGB vindt op de websites van de Rijksoverheid(externe link) en Zorgwijzer(externe link).

Gegevens doorgeven aan SVB

U kunt uw gegevens bij de SVB doorgeven via Mijn PGB op internet. Dat werkt sneller dan opsturen per post of e-mail. U kunt met uw DigiD inloggen op Mijn PGB via de website van de SVB. Op deze site vindt u ook meer informatie over de verandering als het gaat om het PGB. U kunt uw zorgverlener niet per automatische incasso of machtiging betalen.

Website SVB(externe link)

Van PGB naar Zorg in Natura en andersom

Wilt u uw indicatie aanpassen van PGB naar Zorg in Natura of andersom? Neem contact op met het CMD. De klantadviseurs helpen u verder. U kunt hier ook uw vragen stellen.

Bel het CMD: 040 289 38 99

Thuiszorg

Heeft u hulp of zorg nodig om zelfstandig te blijven wonen? Vraag familieleden, vrienden, kennissen of buren om u te helpen. U kunt ook een professionele schoonmaakhulp of thuiszorg inzetten. Vraag eens aan uw huisarts en uw zorgverzekering welke hulpmiddelen of zorg zij aan u kunnen geven. Misschien is personenalarmering een oplossing? Er komt dan meteen hulp als u in nood bent, bijvoorbeeld als u bent gevallen.

Is er niemand die u kan helpen met het huishouden? Zoek dan een vrijwilliger. Op de website VoorelkaarinGeldrop-Mierlo(externe link) kunt u uw hulpvraag plaatsen, Mensen die hulp willen geven kunnen zich hier aanbieden.

Hulp van de gemeente

Is dit voor u niet genoeg of lukt dit niet? Maak dan een afspraak met het CMD. U krijgt advies over uw situatie. Misschien kunt u een woningaanpassing of hulp in het huishouden krijgen. Het hangt van de voorziening af of u (een deel van de kosten zelf moet betalen.

Bel het CMD: 040 289 38 99

Thuiszorg

Niet alle hulp en zorg valt onder de gemeente. Voor persoonlijke verzorging (zoals hulp bij wassen en aankleden) en verpleging moet u bij de Thuiszorg zijn. Deze hulp valt onder de Zorgverzekeringswet. Daarvoor kunt u terecht bij uw zorgverzekeraar. Kijk op Zorgkaart Nederland(externe link) voor alle thuiszorgorganisaties bij u in de buurt.