Kinderen van 13 jaar tot en met 17 jaar worden puber genoemd. In de puberteit veranderen het lichaam en de hersenen van uw kind. Pubers gaan hun eigen weg zoeken. Daarbij zetten ze zich soms af tegen hun ouders, school en de maatschappij.

Waar wilt u meer over weten?

Groei en ontwikkeling

Uw kind ontwikkelt zich heel snel in de puberteit; lichamelijk, emotioneel en geestelijk. Pubers groeien hard en worden (veel) langer. Uw kind wordt zelfstandiger en volwassen. Ook wordt het seksueel ‘rijp’. Kijk voor meer informatie over de ontwikkelingen van uw puber op de website Opvoeden(externe link).


 

GGD


In de 2e klas van het voortgezet onderwijs komt een medewerker van de GGD langs op school. Uw kind krijgt een digitale gezondheidsvragenlijst om in te vullen en wordt gemeten en gewogen. U hoeft niet bij het onderzoek te zijn. Na het onderzoek krijgt u via uw kind een brief met de resultaten van de controle. Maak een afspraak via de GGD als u hierna nog vragen heeft.

Voeding

Gezond eten geeft pubers energie en ze groeien ervan. Uit zichzelf eten pubers meestal wel veel, maar niet altijd gezond. Zorg ervoor dat uw kind niet te veel ongezonde snacks eet. Veel jongeren worden daardoor te dik. Er zitten ook veel slechte vetten, zout en suikers in. Kijk voor tips over gezond eten op de website Opvoeden(externe link) en op de website van het Voedingscentrum(externe link). Hier staat ook wat u kunt doen als uw kind te zwaar is. Heeft uw puber een veel te hoog gewicht? Neem dan contact op met de huisarts of de GGD(externe link). Uw kind dan misschien terecht bij een diëtist.

Eetprobleem

Veel pubers vinden zichzelf te dik. Sommige jongeren gaan dan lijnen op een verkeerde manier. Als uw kind lijnt terwijl het niet dik of zelfs mager is, of als u merkt dat het expres overgeeft, is het goed om meteen hulp te zoeken. Maak een afspraak bij uw huisarts of de GGD. Zij kunnen uw kind doorsturen naar de juiste hulp. Uw kind zelf kan terecht op de website Proud2Bme(externe link). Op deze website is alles te vinden over eetproblemen, anorexia, boulimia, eetbuienstoornis, gezond eten, lifestyle en vooral over jezelf accepteren zoals je bent.





 

Opvoeden

Het brein van jongeren (het “puberbrein”) ontwikkelt zich in de puberteit volop. De ontwikkeling van hun hersenen bepaalt ook voor een belangrijk deel het denken en gedrag van pubers. De ene keer kun je gewoon met ze praten, de andere keer willen ze niet luisteren. Er komt ook een tijd dat ze nog niet verstandig nadenken voordat ze iets doen. Ze nemen wel risico’s. De gevolgen van dit gedrag zien ze meestal niet. Pubers zijn ook steeds op zoek naar grenzen. Ze willen ontdekken of ze over die grenzen heen kunnen gaan.

Als ouder kan het opvoeden van een puber best lastig zijn. Toch kunt u uw kind helpen. Bijvoorbeeld door uit te leggen wat het gevolg kan zijn van gedrag. Of door uw kind te herinneren aan zijn en uw grenzen. Ook bij het plannen voor opdrachten op school en leren voor een proefwerk kunt u uw kind helpen. Wilt u meer weten over het puberbrein en de ontwikkeling van pubers? Kijk dan op de website Opvoeden(externe link). Het CMD geeft samen met andere organisaties cursussen, workshops en trainingen over opvoeden.

Een zieke puber

Is uw kind ziek? Kijk op de website Dokterdokter(externe link) bij welke klachten u de huisarts belt. Informatie en advies over ziektes staat ook op Thuisarts(externe link) en de website van de GGD(externe link).

Blijft uw kind ziek? Twijfelt u? Ga dan naar uw huisarts. Heeft u algemene vragen over ziekten en kwaaltjes, of heeft uw kind vaak ergens last van? Bespreek dit ook met uw huisarts.

 

Somber/psychische problemen

 

Is uw kind lange tijd somber? Misschien heeft het een depressie. Of spelen er andere psychische problemen. Maak een afspraak met de huisarts, deze kan uw kind doorsturen als er hulp nodig is. Op de website Grip op je Dip(externe link) vindt u tips over omgaan met een depressief kind. Er staat ook een online groepscursus op de website die kan helpen bij depressieve klachten.



 

Omgaan met geld

Geld kan maar één keer worden uitgegeven. Uw kind moet dus leren om na te denken voor het iets koopt. Als kinderen goed leren omgaan met geld, hebben ze daar de rest van hun leven voordeel van. De meeste kinderen krijgen zakgeld. Ook kunt u uw kind  kleedgeld geven, of kan het geld verdienen met een bijbaantje. Dit helpt om te leren sparen. Maak daar goede afspraken over. Wilt u tips? Kijk op de website van het Nibud(externe link). Het Nibud heeft ook een site met informatie voor kinderen: Nibud voor Scholieren(externe link).




 

Lichaam, relaties en seksualiteit

In de puberteit kan uw kind vragen hebben over liefde en seksualiteit, of hier onzeker over zijn. Vindt u het moeilijk om hier over te praten? Bekijk samen met uw puber de website van Sense(externe link).

 

Wilt u met uw kind praten over de risico's van seks? Alles over veilig vrijen, leest u op de websites van SOA Aids Nederland(externe link) en de GGD(externe link). Ook zijn er tips over hoe u met uw kind in gesprek komt over veilig vrijen, liefde en seks.

Bi-/homoseksualiteit

In de puberteit ontwikkelt uw kind zich seksueel. Sommige kinderen ontdekken dat ze op jongeren van hetzelfde geslacht vallen. Of op allebei (bi-seksualiteit). Op de website Iedereen is anders vindt u informatie en tips over ‘anders zijn’. Met ervaringsverhalen.

Website Iedereen is anders(externe link)

Bellen/chatten met vragen

 

Uw kind kan er over praten op school. Bijvoorbeeld met de mentor of een leraar. Soms willen kinderen thuis liever geen vragen stellen over bijvoorbeeld hun lichaam. Kinderen en jongeren tot 18 jaar kunnen dan bellen met de Kindertelefoon(externe link) of met De Luisterlijn(externe link).

Bel de Kindertelefoon: 0800 0432

Bel de Luisterlijn: 0900 9767




 

Alcohol, roken en drugs

Kinderen in de puberteit zijn nieuwsgierig en experimenteren volop. Bijvoorbeeld met alcohol, roken of drugs. Lees meer op de website Opvoeden. Het is belangrijk om hier met uw kind over te praten. Leg de gevaren ervan uit en probeer zelf het goede voorbeeld te geven. Rook bijvoorbeeld niet in de buurt van uw kind. Meer informatie over roken, drugs en alcohol vindt u op de websites Opvoeden(externe link), Nix18(externe link), Roken-, Alcohol- en Drugsinfo.nl van het Trimbos-instituut(externe link).

Als een kind een keer alcohol drinkt of drugs gebruikt (“blowt”), is dat niet meteen een reden om u zorgen te maken. Jongeren vinden het vaak interessant en spannend om te proberen. Er is reden om bezorgd te zijn als u kind zich bijvoorbeeld heel anders gaat gedragen,angstig of somber is, slaapproblemen heeft of als het slechter gaat op school of het werk. Loopt het uit de hand? Neem dan contact op met de huisarts of de GGD. Zij kunnen samen met u kijken wat er nodig is en uw kind doorsturen naar goede hulp.                      

Veiligheid

Wilt u meer weten over veiligheid in het verkeer? Of heeft u vragen over veilig uitgaan? Kijk eens op de website Opvoeden. (externe link)

Sporten

Voldoende beweging is goed voor de gezondheid en de ontwikkeling van uw kind. Kinderen houden van klimmen, rennen en ontdekken. Bewegen is goed voor het gewicht en de conditie van uw kind. Als uw kind een goede conditie heeft (zich lekker voelt) wordt het minder snel ziek. Buitenspelen, naar school fietsen en wandelen zijn goede manieren om meer te bewegen. Buitenlucht is ook nog eens gezond!

U kunt uw kind meer laten bewegen door het bijvoorbeeld een sport te laten doen. Het leert daardoor ook andere kinderen kennen. Sportverenigingen vindt u in de digitale gemeentegids(externe link). Heeft uw kind een beperking? Kijk eens op de website Uniek sporten(externe link).

Geen geld om te sporten

 

Wil uw kind sporten maar er is geen geld? Misschien heeft u recht op de Regeling Jeugdsportfonds en Jeugdcultuurfonds. Deze geeft kinderen tussen 4 en 18 jaar de kans om aan een sport en/of culturele activiteit mee te doen. Meer informatie vindt u bij Minimaregelingen.

Bent u tevreden over deze pagina?