Opvoeden is leuk, maar niet altijd makkelijk. In elk gezin zijn er weleens problemen. Praat hierover met een familielid, of een vriend(in). Het helpt om met andere ouders te praten. U kunt uw verhaal kwijt en misschien krijgt u van hen tips waar u iets aan heeft. Als het langere tijd niet goed gaat, kan dit voor veel onrust zorgen. Het is dan goed om hulp te zoeken. 

Waar wilt u meer over weten?

Problemen met opvoeden

Heeft u vragen of twijfels over opvoeden? Of over het gedrag van uw kind? Neem contact op met het consultatiebureau,  de GGD of de huisarts. Kijk voor advies en informatie op de website Opvoeden.nl(externe link). Het CMD kan u ondersteunen met informatie en advies of begeleiding. Het CMD geeft samen met andere organisaties cursussen, workshops en trainingen over jeugdhulp en opvoeden.

Scheiding

Wilt u gaan scheiden of denkt u er over na? Zorg dat u goede afspraken maakt. Op de website van het Juridisch Loket(externe link) vindt u uitleg, advies en een stappenplan. Heeft u kinderen onder de 18 jaar en gaat u uit elkaar? Dan moet u samen een ouderschapsplan maken. Hierin staan afspraken over bijvoorbeeld de zorg en opvoeding na de scheiding, kinderalimentatie en communicatie (praten met elkaar). Kijk op de website van de Rijksoverheid voor meer informatie.

Website Rijksoverheid(externe link)

Kinderen en een samengesteld gezin

Voor de meeste kinderen is het heel verdrietig als hun ouders gaan scheiden. Op de website Opvoeden(externe link) leest u hoe u uw kind kunt helpen om hiermee om te gaan.

Als u een relatie krijgt met iemand die kinderen heeft uit een vorige relatie, heeft u een samengesteld gezin. Samen een nieuw gezin vormen is niet altijd makkelijk. Heeft u hier vragen over? Op Opvoeden.nl(externe link) leest u meer over dit onderwerp.

Overlijden en rouw

Als iemand overlijdt, kan dat veel verdriet doen. Het verwerken hiervan heet rouwen. Iedereen rouwt op zijn eigen manier. Sommige mensen rouwen liever alleen. Anderen hebben juist graag vrienden en familie om zich heen om mee te praten. U kunt ook een afspraak maken met uw huisarts. De Luisterlijn(externe link) kunt u dag en nacht bellen.

Bel de Luisterlijn: 0900 0767

Kinderen gaan anders om met verlies dan volwassenen. Het verschilt ook per levensfase. Peuters en basisschoolkinderen rouwen anders dan pubers.  Wilt u uw kind helpen met  rouwen? Kijk op de website Achter de Regenboog(externe link). Achter de Regenboog organiseert ook kinderweekenden waar kinderen het verlies met elkaar verwerken.

Blijft het lastig? Ga naar uw huisarts. Die kan u of uw kind verwijzen naar een rouwtherapeut.

Huiselijk geweld

Heeft u te maken met huiselijk geweld? Kijk bij Veiligheid en geweld.

Jeugdhulp

Jeugdhulp is hulp, zorg en ondersteuning voor kinderen onder de 18 jaar. Ieder kind krijgt de jeugdhulp die bij hem of haar past. Denk aan jeugdhulp die thuis of op school wordt gegeven, verslavingszorg, of hulp bij kindermishandeling. Jeugd-GGZ is er voor kinderen met geestelijke problemen. Misschien moet een kind tijdelijk ergens anders wonen. Dit kan in een jeugdinstelling of bij een pleeggezin. Op de website van de Rijksoverheid(externe link) leest u meer over de verschillende soorten jeugdhulp.

Waar kunt u terecht voor jeugdhulp?

In de Jeugdwet staat dat de gemeente Geldrop-Mierlo een jeugdhulpplicht heeft. Dit betekent dat wij u en uw kind moeten helpen bij het bepalen welke hulp er nodig is. We moeten u helpen om (zelf) de goede hulp te vinden. En in de wet staat dat we ervoor moeten zorgen dat de hulp ook echt wordt gegeven. De gemeente geeft de hulp niet zelf, maar regelt dit via organisaties voor jeugd- en opvoedhulp.

Heeft u of uw kind ondersteuning nodig bij het opgroeien en opvoeden, dan kunt u contact opnemen met het CMD. Dit moet u zelf doen, eventueel met ondersteuning van iemand anders. Heeft u niemand in uw omgeving die u met de melding kan helpen? Er zijn organisaties die u kunnen ondersteunen (cliëntondersteuning).

Bel het CMD: 040 289 38 99

Gesprek

De klantadviseur van het CMD gaat met u in gesprek en onderzoekt samen met u wat er mogelijk is. Bij dit gesprek mag iemand anders aanwezig zijn. Bijvoorbeeld uw partner of een kennis. Maar dit mag bijvoorbeeld ook iemand van de cliëntondersteuning zijn. U kunt zelf contact opnemen met Seniorenbelangen(externe link), MEE Zuid oost Brabant(externe link), AKJ(externe link) of Zorgbelang(externe link). Na het gesprek wordt een plan van aanpak geschreven. Hierbij wordt ook gekeken naar wat u zelf kunt (samen met familie en/of vrienden) of welke hulp er is. Staat in het plan dat u professionele hulp nodig heeft? Dan kunt u gebruik maken van de zorg die de gemeente inkoopt (Zorg in natura). Is deze zorg niet geschikt? Dan kunt u een persoonsgebonden budget (PGB) aanvragen. Hier zijn eisen aan verbonden. Kijk voor meer informatie bij PGB.

Spoedeisende jeugdhulp

Is er met spoed hulp nodig voor een kind of voor een gezin, neem dan telefonisch contact op met de crisisdienst voor spoedeisende jeugdhulp in uw regio. Crisis Interventie Team (CIT) Zuidoost Brabant van Veilig Thuis is 24 uur per dag en 7 dagen in de week bereikbaar.

De crisisdienst zorgt ervoor dat er jeugdhulp wordt ingezet: uw gezin krijgt ondersteuning aan huis. Als het moet kan uw kind voor een tijdje naar een crisispleeggezin. Of logeren bij een crisisopvang.

Bel Crisis Interventie Team Zuidoost Brabant : 088 066 69 87

Kinderopvang met sociaal-medische indicatie, vergoeding vragen

Hebt u sociale of medische problemen en wilt u uw kind(eren) naar de kinderopvang brengen? En krijgt u geen kinderopvangtoeslag? Dan kunt u een sociaal-medische indicatie aanvragen. Als u deze indicatie krijgt, vergoeden wij tijdelijk (maximaal 3 maanden) de kosten van kinderopvang.

Meer informatie en aanvragen