Donderdagavond is de nieuwe begroting door het college gepresenteerd aan de raad. 

De volledige begroting is vanaf vrijdagochtend 08-10-2021 digitaal beschikbaar via deze pagina(externe link).
Hieronder een korte toelichting op de begroting 2022-2025


College blij met solide huishoudboekje

Ondanks het feit dat alles anders was in het afgelopen jaar is de begroting 2022-2025 van Geldrop-Mierlo solide en een logisch financieel vervolg op de begrotingen van afgelopen jaren. Geen grote verrassingen en hierdoor ook geen verhoging van de lasten voor de inwoners naast de reguliere indexatie. ‘Daar ben ik blij om en trots op” aldus verantwoordelijk wethouder Hans van de Laar bij de presentatie van de begroting.


Flexibel

“De lijn die we de afgelopen jaren hebben ingezet om onze gemeentefinanciën op orde te brengen wordt doorgezet. Het is ons namelijk weer gelukt om een begrotingsjaar extra structureel sluitend te krijgen in deze meerjarenraming. Dat geeft aan dat we niet alleen boekhoudkundig de boel op orde hebben, maar dat er ook binnen de organisatie zeer flexibel is gewerkt binnen de gestelde randvoorwaarden. De gestelde doelen zijn gehaald doordat we nieuwe werkvormen hebben gezocht. Het online werken, digitaal participeren maar ook het maken van filmpjes in plaats van ‘live’ aanwezig zijn heeft ervoor gezorgd dat de grote projecten door konden gaan en onze samenwerkingen in de wijken bleven bestaan. Tegelijkertijd is er door de pandemie ook veel extra werk verzet. Een solide en stabiele begroting is dan het beste nieuws wat je kunt hebben als wethouder Financiën.


Wettelijk en verplicht

Het grootse deel van de gemeentelijke Financiën wordt besteed aan zaken die wettelijk verplicht zijn of waarvoor de gemeenteraad eerder regels heeft vastgesteld. Zo wordt het openbaar groen onderhouden, worden er uitkeringen verstrekt en gezorgd dat de belastingen worden geïnd. Jaarlijks komen er, in samenwerking met inwoners, wijkprogramma’s tot stand en zorgen we voor subsidiering van sportieve en culturele verenigingen.


Belangrijke thema’s

Nu blijkt dat Geldrop-Mierlo deze taken zonder bezuinigingen en zonder lastenverzwaring voor de inwoners uit kan blijven voeren. Daarnaast wordt in het komend jaar geld gereserveerd voor belangrijke thema’s als het klimaat, de cybercriminaliteit en de noodlokalen voor basisschool ’t Schrijverke in Luchen. Vanaf volgend jaar wordt er gewerkt aan het uitvoeringsplan van het IHP (integraal huisvestingsplan) met een totaal van ruim 10 miljoen euro aan investeringen voor de scholen in onze gemeente. We streven naar het behoud van de voorzieningen in onze gemeente en spannen ons in voor het behoud van het zwembad en de culturele centra.


Septembercirculaire

De septembercirculaire is een update van het Rijk, waarin is berekend hoeveel onze gemeente in de komende jaren van het Rijk ontvangt aan algemene uitkering. Omdat de circulaire dit jaar laat verschijnt hebben we het effect ervan nog niet kunnen verwerken. Hierdoor is het begrotingssaldo nog niet definitief.
Onze verwachting is dat de uitkomsten een positief effect zullen hebben op het begrotingssaldo. Dit komt omdat we gecompenseerd gaan worden voor de stijgende zorgkosten van de afgelopen jaren, met name op het gebied van jeugd. De exacte doorrekening vindt op dit moment plaats en de cijfers worden woensdag 13 oktober middels een raadsinformatiebrief aangeboden aan de raad.


Uitdagende bestuursperiode

Samenvattend kijkt wethouder Van de Laar, en met hem het hele college, terug op een financieel uitdagende bestuursperiode. Het college was nog maar net aan de slag of het werd duidelijk dat de kosten voor de zorg vele malen hoger waren dan de gelden die we als gemeente daarvoor ontvingen. Dat heeft geleid tot een forse bezuinigingsdoelstelling die met name dit jaar en volgende jaren in een cruciale fase belandt. Nog steeds moeten alle zeilen worden bijgezet om beter grip te krijgen op die zorgfinanciering. Dit blijft een continue aandachtspunt, zeker ook omdat de tekorten zich naast de jeugdzorg nu verder toespitsen op de Wmo. Het is daarom denkbaar dat we de bezuinigingen slechts ten dele of pas later zullen realiseren. Het extra geld dat we verwachten van het Rijk neemt die druk voor een stuk weg en is meer dan welkom.

Daarna werden we verrast door de coronapandemie. Covid19 gaf nieuwe uitdagingen maar ook financieel zware tijden voor onze inwoners, verenigingen, stichtingen en ondernemers. Samen met de ambtelijke organisatie is er hard gewerkt om iedereen hierin passende ondersteuning te bieden.


Sterke afsluiting.

We investeren vanaf dit jaar 3 miljoen om de wateroverlast in onze gemeente aan te pakken. De afgelopen maanden zien we daar de uitwerking van in verschillende wijken. De komende jaren zal hier blijvend aandacht voor zijn. De meeste wegen in het buitengebied van onze gemeente, voorheen een beetje onopgemerkt, zijn inmiddels weer goed berijdbaar. Iets wat we ook de komende jaren verder gaan uitrollen. Wethouder Van de Laar: “Redenen genoeg om optimistisch vooruit te kunnen kijken. Na de verkiezingen kan een nieuw college starten met een spreekwoordelijke ‘schone lei’.

Wanneer wordt de begroting besproken?

- Op donderdagavond 7 oktober wordt de begroting gepresenteerd door het college. Dan zullen ook de raadsfracties in eerste termijn reageren op de gepresenteerde begroting.
- Daarna worden er begrotingsdebatten gehouden aan de hand van, door de politieke partijen ingediende stellingen/debatonderwerpen. Deze debatten vinden plaats op 1,2 en 3 november. Op 1 november komen de stellingen die de Commissie Ruimte betreffen aan de orde, op 2 november die van de Commissie Samenleving en op 3 november de stellingen van de commissie Algemene Zaken.
- Vervolgens is de begrotingsbehandeling (met vaststelling) op 11 november.

Deze debatten zijn te volgen via www.geldrop-mierlo.nl/gemeenteraad