Lees meer over de bevolkingscijfers, bevolkingsinformatie en de geschiedenis van Geldrop-Mierlo.

 

Bevolkingscijfers

Het aantal inwoners in Geldrop-Mierlo op 1 januari 2021 was 40.062. Geldrop had op 1 januari 2021 28.367 inwoners en Mierlo 11.695.

2020

Op 1 januari 2020 had Geldrop-Mierlo 39.728 inwoners. Het aantal inwoners is toegenomen met 334.

  • Aantal geboren in Geldrop-Mierlo in 2020: 371
  • Aantal overleden: 402
  • Overlijdensoverschot: -31
  • Gevestigd in Geldrop-Mierlo in 2020: 2284
  • Vertrokken: 1919
  • Migratieoverschot: 365

Oppervlakte 

Geldrop heeft een oppervlakte van 1381 hectare. Mierlo heeft een oppervlakte van 1809 hectare. In totaal is de gemeente Geldrop-Mierlo 3190 hectare groot.

Leeftijdsopbouw

In onderstaand bestand (PDF) staat de leeftijdsopbouw in de gemeente Geldrop-Mierlo weergegeven. 

Geschiedenis Geldrop-Mierlo

Op 1 januari 2004 is door een fusie van Geldrop en Mierlo de gemeente Geldrop-Mierlo ontstaan.

Geldrop

Gemeentewapen Geldrop

De naam 'Geldrop' betekent vermoedelijk 'Gelders dorp'. Geldrop was vroeger een enclave van het hertogdom Gelre in het Brabantse land. De textielnijverheid is eeuwenlang de belangrijkste bron van inkomsten geweest. Fabrieksgebouwen getuigen van de grote bloei in de 19de eeuw. Deze gebouwen zijn tegenwoordig monumenten. 

In de vorige eeuw ontwikkelde Geldrop zich van industriegemeente tot woongemeente met eigen werkgelegenheid. De mix van dorp en stad, van natuur en voorzieningen, was in het verleden voor veel ondernemers aanleiding om zich in Geldrop te vestigen. De gemeente heeft dankzij het St. Anna Ziekenhuis, Peijnenburg Koekfabrieken en Special Products (voorheen DAF) altijd relatief veel arbeidsplaatsen gehad.

De gemeente Geldrop verenigde zich in 1921 met Zesgehuchten, waarvan het in 1972 weer dat deel verloor aan de gemeente Eindhoven, met daarop de wijk Tivoli en de gehuchten Riel en Gijzenrooi.

Mierlo

Wapen St. Lucia

De naam 'Mierlo' stamt uit de vroege middeleeuwen. 'Lo' betekent 'bos' en 'mier' zou verwant zijn aan 'moeras'. 'Bos op hoge zandgronden' en 'Bos bij een meer' zijn een aantal verklaringen van de naam 'Mierlo'. Een andere verklaring voor 'mier', is dat Mierlo genoemd is naar de voormalige beek Mere die in de middeleeuwen door Mierlo stroomde. Dit verklaart ook de naam van het Mierlose gehucht 'Medevoort' (vroeger 'Merevoort'). 

Mierlo ontwikkelde zich de laatste jaren tot een woonforensengemeente. De belangrijkste aanleiding daarvoor is de ligging van Mierlo: tussen twee belangrijke industriesteden Eindhoven en Helmond. Het agrarische karakter van het vroegere Mierlo komt alleen in het buitengebied nog tot uitdrukking. Een klein deel van de bevolking werkt nog in de land- en tuinbouw. De producten die dit oplevert worden verhandeld via de eigen Mierlose veiling 'De Kerseboom'. Een naam die herinnert aan het kersenverleden van het dorp, dat bekend is door de kersensoort 'Mierlose Zwarte'. Net als in de rest van Oost-Brabant zijn er in Mierlo veel intensieve veehouderijen. Werkgelegenheid is er verder in de detailhandel, dienstverlenende sector en industrie. 

Gemeentewapen Geldrop-Mierlo

Gemeentewapen

Het wapen is op 21 december 2004 bij Koninklijk Besluit vastgesteld. Het wapen wordt als volgt omschreven: gevierendeeld; I en IV in azuur drie meerbladeren van goud; II en III in goud drie molenijzers van keel. Het schild gedekt met een gouden kroon van drie bladeren en twee parels. 

 

Gemeentevlag

Gemeentevlag Geldrop-Mierlo

De vlag bestaat uit twee banen van blauw en geel met aan de broekzijde op het blauwe vlak een geel meerblad en op het gele vlak een rood molenijzer. Aan de vluchtzijde van de vlag zijn de kleuren tegenovergesteld aan de broekzijde (geel en blauw). De gemeentevlag komt voort uit het gemeentewapen en is voor € 12,50 te koop bij de receptie van het gemeentehuis (alleen contant betalen). De afmeting is 100 bij 150 centimeter.