Wat is het?

Bij een openbare laadpaal kunt u uw elektrische auto opladen. Op deze website(externe link) kunt u de laadpalen in onze gemeente en daarbuiten vinden. Het netwerk van openbare laadpalen wordt de komende jaren uitgebreid.

Parkeren bij een laadpaal langs de openbare weg is alleen voor ladende (dus aangesloten) elektrische auto's.

Veelgestelde vragen

Hoe werkt het?

Wilt u een verzoek indienen voor het plaatsen van een oplaadpaal in de buurt van uw woning?

Aanvragen publieke laadpaal(externe link)

Er geldt een aantal voorwaarden voor het plaatsen van openbare laadpalen:

  1. U heeft geen parkeergelegenheid op eigen terrein, zoals een oprit, carport e.d. Is dit wel het geval dan kunt u uw eigen oplaadpunt maken en komt u niet in aanmerking;
  2. De aanvrager gebruikt of gaat een elektrische auto gebruiken. Dit kunt u aantonen met een kentekenbewijs, aankoopcontract of leasecontract;
  3. Binnen een afstand van 300 meter van uw woning of bedrijf is geen openbare laadpaal aanwezig. Is dit wel het geval dan komt wordt alleen een paal bij geplaatst bij voldoende hoog verbruik aan de bestaande laadpaal.
  4. Wij gaan zo efficiënt mogelijk om met de openbare ruimte. We zoeken binnen loopafstand van 300 meter naar de meest geschikte plek.

Wat kost het?

Het aanvragen van de laadpaal kost geen geld. Voor het opladen aan een openbare laadpaal heeft u een laadpas nodig. Er zijn veel aanbieders van laadpassen, te vinden via www.laadpassen.nl, www.laadpas.com of www.laadpaswijzer.nl(externe link). De kosten voor het abonnement en voor de elektriciteit betaalt u aan de aanbieder. Houd er bij het kiezen van een voordelige laadpas rekening mee bij welke laadpalen u het meest gaat laden. Verschillende aanbieders rekenen verschillende tarieven bij verschillende palen. In onze gemeente Geldrop-Mierlo plaatst Vattenfall InCharge op dit moment de openbare laadpalen.

Extra informatie

Maakt uw woning deel uit van een VvE en heeft u eigen parkeergelegenheid? Dan kunt u geen openbare laadpaal aanvragen. Er is wel subsidie voor een laadpuntenadvies(externe link). En op vveladen.nl(externe link) vindt u handige informatie over laadoplossingen voor VvE's.

Wist u dat er ook een subsidie(externe link) is voor nieuwe en tweedehandse elektrische auto’s?

Heeft u een invalidenparkeerplaats? Ook dan zijn er mogelijkheden voor een laadpaal. Neem daarvoor contact op met Ies van Overbeeke via telefoonnummer 040 289 38 93.

Heeft u meer vragen over een aanvraag van een laadpaal? Neem dan contact op met Erica Derijcke via telefoonnummer 040 289 38 93.

Bekijk ook