Op deze pagina vindt u alle informatie over de tijdelijke gemeentelijke opvang van vluchtelingen in de gemeente Geldrop-Mierlo. De pagina wordt steeds bijgewerkt met nieuwe informatie wanneer die beschikbaar komt. Verderop vindt u de antwoorden op veel gestelde vragen.

Staat uw vraag er niet bij? Neemt u dan contact op met het projectteam via tgospaarpot@geldrop-mierlo.nl

Nieuwsbrief

De gemeente brengt een nieuwsbrief uit voor omwonenden en andere geïnteresseerde. U kunt zich hiervoor aanmelden via onderstaande knop.

Aanmelden nieuwsbrief

Bekijk de laatste nieuwsbrieven:

Tekort aan opvangplekken

Het zal u niet zijn ontgaan dat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) een acuut tekort aan opvangplekken heeft. Zij kunnen niet iedere vluchteling die nu in Nederland verblijft onderdak bieden. De Rijksoverheid heeft alle gemeenten in Nederland verzocht om opvang/tijdelijke gemeentelijke opvang aan vluchtelingen te bieden. De gemeente heeft gekeken naar wat de mogelijkheden in Geldrop-Mierlo zijn. Als gemeente voelen we ons ook uit menselijk oogpunt geroepen een bijdrage te leveren, zoals ook in 2022. 

Opvanglocatie op industrieterrein De Spaarpot

Het gemeentebestuur van Geldrop-Mierlo stelt een braakliggend terrein aan de Spaarpot (naast Spaarpot 135) in Geldrop hiervoor beschikbaar. Het gaat om een tijdelijke opvang voor een kortdurende periode van 3 maanden. Vanaf 1 juli 2024 worden 150 vluchtelingen voor maximaal 3 maanden opgevangen in units. 

Het gebied is goed bereikbaar, per direct beschikbaar en in eigendom van de gemeente. De mogelijkheid om hier relatief snel een tijdelijke gemeentelijke opvang te realiseren is daarnaast ook aanwezig.

Huisvesting voor 3 maanden

De vluchtelingen worden gehuisvest vanaf 1 juli 2024 voor een periode van 3 maanden. Dit noemen we tijdelijke gemeentelijke opvang (TGO) voorheen crisisnoodopvang. Hierover zijn landelijk afspraken gemaakt. Na deze periode van twaalf weken gaan de vluchtelingen naar een andere opvanglocatie van het COA. De opvanglocatie in Geldrop-Mierlo wordt dan afgebroken en het terrein weer in oude staat teruggebracht. 

En nu?

De direct omwonenden, ondernemers, verenigingen en scholen zijn per brief over het besluit ingelicht en uitgenodigd voor een inloopmoment op woensdag 5 juni.

Op maandag 10 juni starten de werkzaamheden om de locatie in te richten. De locatie moet namelijk geschikt gemaakt worden voor het verblijf van de groep vluchtelingen. Denk dan aan het plaatsen van units, sanitaire voorzieningen, een gemeenschappelijk tent waar wordt gegeten, looppaden, kantoorruimtes en een terreinafscheiding.

Blijf op de hoogte

Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rondom de tijdelijke gemeentelijke opvang van vluchtelingen in gemeente Geldrop-Mierlo? Houd dan deze pagina in de gaten. Wij werken deze informatie regelmatig bij. U kunt zich ook aanmelden voor de nieuwsbrief over de tijdelijke gemeentelijke opvang. Beantwoordt dit uw vraag niet? Stel uw vraag dan via tgospaarpot@geldrop-mierlo.nl of tijdens kantooruren via het algemene telefoonnummer 040 289 38 93.

Veel gestelde vragen en antwoorden

Hieronder staat een overzicht met veel gestelde vragen en antwoorden over de tijdelijke gemeentelijke opvang. Deze pagina wordt steeds aangepast en aangevuld.

Voor vragen over het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) kunt u terecht op: www.coa.nl.

Veel gestelde vragen