Twee basisscholen in Geldrop (De Regenboog en ’t Klokhuis) en één in Mierlo (De Kersentuin) zijn op 6 juni gestart met de Textiel Race. Deze race wordt georganiseerd door de gemeenten Eindhoven, Geldrop-Mierlo en Valkenswaard in samenwerking met Cure Afvalbeheer. Het is een educatief project, dat bewustwording over circulariteit combineert met een fysieke inzamelactie. Op deze manier leren kinderen en hun omgeving over het inzamelen van oud en kapot textiel. De insteek van de Textiel Race is het inzamelen van textielafval leuk, leerzaam en gemakkelijk te maken!

De kinderen zijn enthousiast gestart met het repareren en inzamelen van textiel. De leerlingen hebben inmiddels 1.413 kilo geregistreerd via onze website. Er is ook al een reparatie uitgevoerd. De start van de textielrace is kortom goed verlopen. Zo heeft De Kersentuin uit Mierlo al 63 items opgehaald. De Wethouder van Eupenschool uit Eindhoven staat momenteel voorop. Sommige scholen zijn nog aan het inhalen omdat ze vrij waren of op schoolkamp.

De Textiel Race

Naast de drie basisscholen uit onze gemeente doen er ook elf basisscholen mee uit Eindhoven en Valkenswaard.

Vier weken lang gaan zij de strijd aan met oud en kapot textiel. Daar draait de Textiel Race om. Tijdens de race leren kinderen op een leerzame en interactieve manier over onderwerpen als consuminderen, de impact van het maken van textiel op mens en milieu, reparatie, hergebruik en recyclen.

Ook buurtbewoners kunnen de kinderen helpen! Buurtbewoners kunnen hun textiel namelijk aanbieden op www.textielrace.nl. Leerlingen komen het textiel dan aan huis ophalen.

Een betere wereld, begint in je kledingkast

Het inzamelen van textiel kan nog stukken beter! Per jaar belandt er gemiddeld tien kilo textiel per Nederlander bij het restafval en wordt verbrand. Of de kleding blijft jaren in onze kasten hangen zonder dat we deze aantrekken. Zonde! Want onze kleding kan vaak prima hergebruikt of gerepareerd worden. Textiel dat wel wordt ingezameld in inzamelcontainers raakt bovendien vaak vervuild doordat mensen vies en nat textiel in de container gooien. Daarom creëert de Textiel Race bewustzijn over het belang van recycling en hergebruik bij kinderen en hun omgeving!

De Textiel Race vindt plaats van 6 tot 30 juni 2022. De race is een initiatief in samenwerking met Cure Afvalbeheer. Zij zorgen ervoor dat het ingezamelde textiel bij gerenommeerde recyclers terechtkomt. Zo komt al het textiel goed terecht en kan het worden hergebruikt of gerecycled.