Digitale nieuwjaarsbijeenkomst 2 januari 2022

Beste inwoners,

Bent u ook al hybride? Wie had gedacht dat we dit moeilijke woord zoveel zouden gebruiken het afgelopen jaar. Was het voorheen vooral een term die we gebruikten bij auto’s die zowel op een fossiele brandstof als op elektriciteit kunnen rijden, vandaag de dag gebruiken we het voor alles wat we flexibel inzetten.

En ook in het nieuwe jaar blijft hybride ons leven beheersen. Dat geeft ook nieuwe mogelijkheden heb ik gemerkt! We ontdekken nieuwe wegen en zijn creatief. Vergaderen doen we hoofdzakelijk digitaal, ik heb laatst nog deelgenomen aan een online pubquiz en ook het spreekuur van onze huisarts kan, als ik dat wil, digitaal plaats vinden. Wie had deze digitale ontwikkelingen een paar jaar geleden durven voorspellen?  

Behalve dat we samen zoeken naar nieuwe mogelijkheden, realiseren we ons dat veel mensen het ondanks alles, goed hebben en is de waardering voor zaken die je niet kunt kopen, enorm gestegen. Zaken waarvan je merkt dat ze er toe doen als je ze mist. Een knuffel, een etentje met vrienden of eens lekker lachen in het theater. Het zijn kleine geluksmomenten die één ding gemeen hebben; we hebben écht contact, we gaan bewust de verbinding aan.

Het is opvallend dat oude tradities weer in ere worden hersteld. Ik hoorde in december op het journaal dat er weer meer aandacht is voor het gezinsleven en dat we met zijn allen weer veel meer kerst- en nieuwjaarskaarten versturen. Een mooie gewoonte, die niet alléén de postbezorgers blij maakt.  Hoe leuk vind je het zelf om een verrassend kaartje te krijgen? Dus hoe leuk zou die ander het vinden?  Samen zijn we heel creatief. We vinden nieuwe manieren én  herontdekken oude gewoontes. Allemaal om één ding te voelen: om het gevoel van samen te versterken, de verbinding te voelen en een beetje lief te kunnen zijn voor elkaar.

Dat verbinden, de verbinding vind ik een mooi thema. Verbinden is een werkwoord passend bij de tijd, bij het nieuwe jaar en écht een thema passend bij onze gemeente. Onze ouders en grootouders waren van oudsher wevers en landarbeiders verbonden met de streek. Daar ligt onze geschiedenis, dat zit in ons DNA.

Wat als we in dit nieuwe jaar die verbondenheid eens wat breder trekken dan onze eigen familie en vrienden? Breder dan de mensen waarmee we ons, door familiebanden, school of werk al verbonden voelen?

Wat als we in 2022 net wat meer, zoals ze dat vroeger zeiden ‘naar elkaar omzien’?  We een hand reiken naar degene die er even tegenop ziet, verdriet heeft of zich alleen voelt. Naar bijvoorbeeld die collega waarvan je weet dat hij niet lekker in zijn vel zit, die normaal zo bruisende vriendin die al weken niks meer ‘post’ op Social Media, of de buurvrouw die je al lang niet meer buiten hebt gezien. Niet wegkijken, maar omzien en het contact écht aangaan. Zonder oordeel luisteren naar iemand met een andere levensovertuiging, geaardheid of uiterlijk.

In maart van 2022 zijn er verkiezingen en gaan we stemmen voor onze nieuwe gemeenteraad. Inwoners van Geldrop en Mierlo stellen zich verkiesbaar voor een partij; zij willen er werk van maken om uw belangen te vertegenwoordigen. U heeft in maart weer de mogelijkheid om te kiezen. Zelf te bepalen wie van deze kandidaten van u zitting mag nemen in onze gemeenteraad.

Dat kan natuurlijk alleen als u gaat stemmen! En dat is belangrijk want de nieuwe gemeenteraad staat voor keuzes op grote vraagstukken. Allemaal onderwerpen die invloed hebben op uw directe leefomgeving. Op uw gevoel van veiligheid en welzijn voor nu maar ook in de toekomst, voor bijvoorbeeld uw kinderen en kleinkinderen.

Jongeren vanaf 18 jaar mogen voor het eerst hun stem laten horen. Ik hoop van harte dat jullie die kans benutten en meedenken over de kansen die jullie zien voor Geldrop-Mierlo.

De nieuwe gemeenteraad gaat straks met volle energie aan de slag met vraagstukken zoals duurzaamheid, het klimaat, mobiliteit, werkgelegenheid en woningbouw.

Natuurlijk zien wij ook dat we die landelijke of zelfs mondiale problemen niet zomaar oplossen als lokaal bestuur in Geldrop-Mierlo. Maar ook daarin staan we niet alleen! Ook daarvoor zijn er samenwerkingsverbanden op verschillende niveaus en hebben we partners nodig. Lokaal, regionaal en landelijk. Tegelijkertijd zijn we er ons ook van bewust dat Geldrop-Mierlo hierin geen kleine speler meer is. Nu we de afgelopen jaren zijn gegroeid naar een inwoneraantal van ruim 40.000 zullen we deze positie in de regio ook waar moeten maken…..

Ik ga er voor in 2022! Voor de verbinding. Regionaal en lokaal, in ons eigen bestuur, in samenwerkingsverbanden, met de bedrijven, verenigingen en instellingen in onze mooie gemeente maar ook…… met mensen in mijn buurt, de inwoners van Geldrop-Mierlo, college- en raadsleden en de medewerkers van de gemeentelijke organisatie.

Ik hoop dat u mij daarin volgt: Zoek verbinding, heet mensen welkom, betrek ze en maak écht contact. Een vriendelijk woord, een kaartje, een appje of een kopje koffie….. er zijn zoveel manieren. Online-offline-hybride…. Allemaal en samen dragen wij bij aan het gevoel van verbondenheid, aan de verwevenheid van onze gemeenschap.

Ik wens u een gezond en voorspoedig nieuw jaar, waarin u die verbondenheid voelt, en bovendien het gevoel hebt dat u er ook zelf aan bijdraagt. Ik hoop u in het nieuwe jaar dan ook te ontmoeten en nu, op dit moment online met u te kunnen toosten op het nieuwe jaar! 

Een heel gelukkig 2022!