Wat doet Buurtgezinnen?

Buurtgezinnen is een initiatief gebaseerd op een oude gedachte: opvoeden doen we samen. Gezinnen die steun kunnen gebruiken (vraaggezinnen) worden gekoppeld aan een warm en stabiel gezin in de buurt (steungezinnen). Zo krijgen kinderen wat extra liefde en aandacht en worden ouders even ontlast. De hulp is alledaags en gelijkwaardig. 

Vraag- en steungezin maken samen met de coördinator van Buurtgezinnen afspraken over de steun, zoals bijvoorbeeld: 

 • een (halve) dag per week een peuter opvangen
 • een kleuter naar zwemles of sport brengen
 • een baby een weekend te logeren krijgen
 • een rustige huiswerkplek bieden aan een puber
 • meegaan naar ouderavonden
 • meehelpen bij het vieren van de verjaardag van kinderen 
 • samen iets leuks doen met de kinderen iets leuks doen met de kinderen

Wie kan zich aanmelden als vraaggezin?

Soms zit alles tegen. Problemen stapelen zich op in een gezin. Er hoeft dan maar iets te gebeuren of de emmer loopt over. Dan lukt het niet meer om op ieder moment voldoende tijd en aandacht aan je kinderen te besteden, terwijl je ze dat van harte gunt. Je kunt het niet langer alleen. Maar niet iedereen heeft mensen om zich heen die hulp kunnen bieden. Buurtgezinnen is er voor alle gezinnen die wel wat steun kunnen gebruiken. Of je nu eenouder- of tweeoudergezin bent, veel of weinig kinderen hebt of zwanger bent. En natuurlijk zijn ook vluchtelingengezinnen welkom. 

Steungezinnen gezocht!

Als steungezin word je voor een langere periode de steun en toeverlaat voor een vraaggezin rondom de kinderen. Tijdens de kennismaking met de coördinator van Buurtgezinnen bespreek je samen welke ondersteuning je zou willen bieden, welke kinderen in jullie gezin passen (leeftijd, j/m) en hoeveel tijd je ervoor beschikbaar hebt. De coördinator kijkt welke gezinnen het beste bij elkaar passen, maakt de match en begeleidt beide gezinnen maximaal twee jaar. De band die tussen gezinnen ontstaat, verschilt per match; van hechte vriendschap tot gewoon plezierig contact. Veel van onze steungezinnen ervaren steungezin zijn als zingevend en een verrijking van hun leven.

Wie kan er steungezin worden?

Een steungezin kan een gezin met kinderen zijn, maar dat hoeft niet. Ook senioren met uitwonende kinderen, opa’s en oma’s en volwassenen zonder kinderen zijn van harte welkom. We vinden het wel belangrijk dat steunouders ervaring hebben met kinderen. 

Buurtgezinnen is op zoek naar gezinnen die op vrijwillige basis iets willen betekenen voor een ander gezin dat het moeilijk heeft

 • het leuk vinden om met verschillende culturen en leefstijlen in contact te komen
 • een open houding hebben en niet snel oordelen 
 • enkele uren in of om de week beschikbaar hebben
 • een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) kunnen overleggen (dit regelt Buurtgezinnen)

Meer informatie of direct aanmelden?

Ga naar de website: buurtgezinnen.nl of neem contact op met Nicole van het Schip, Coördinator van Buurtgezinnen Geldrop-Mierlo. Bel 06-50894079 voor een vrijblijvende afspraak of mail naar nicolevhschip@buurtgezinnen.nl

Digitale folder

Bekijk hier de digitale folder.