Zestien basisschoolteams uit Eindhoven, Geldrop-Mierlo en Valkenswaard doen van 4 tot en met 28 maart 2024 mee met de E-waste Race. Het project is gisteren in onze gemeente officieel van start gegaan. Wethouder Hans van de Laar verrichtte op basisschool De Ganzebloem in Geldrop de kick-off van de E-waste Race.

De zestien deelnemende teams gaan vier weken lang de strijd aan met elektronisch afval (ook wel e-waste). De kinderen zamelen klein elektronisch afval in, zodat dit hergebruikt of gerecycled kan worden. Zo leveren ze een prachtige bijdrage aan de circulaire economie! Woont u in de buurt van een van de deelnemende scholen, dan kunt u tussen 4 en 28 maart 2024 gemakkelijk en gratis uw elektronisch afval thuis laten ophalen. Dit doet u door uw elektronisch afval online aan te bieden op de website: www.ewasterace.nl. Bij elektronisch afval gaat het om kapotte of oude apparaten met een stekker eraan of een plek voor een batterij. Denk hierbij aan een oud toetsenbord, kapotte waterkoker, defect mobieltje maar ook aan oude of kapotte kabels en adapters. Inktcartridges, losse batterijen en losse accu’s vallen niet onder e-waste en mogen dus niet worden ingeleverd. Kunt u zelf batterijen uit de apparaten halen? Haal deze dan voor het inleveren uit de apparaten.

U kunt helpen!

Wanneer u uw klein elektronisch afval apart inlevert, zorgt u ervoor dat schadelijke stoffen niet in het milieu terechtkomen en er minder grondstoffen uit de aarde hoeven te worden gehaald. De E-waste Race maakt het u gemakkelijk, doordat leerlingen het afval bij u thuis komen ophalen. De kinderen krijgen punten voor het ingezamelde e-waste en de school met de meeste punten wint een geheel verzorgd schoolreisje. Dus biedt uw kapotte of oude elektronische apparaten online aan! Als dank voor uw bijdrage in de strijd tegen e-waste, ontvangt u kortingscodes voor mooie duurzame producten. Hieronder vallen de koptelefoons van Repeat, sieraden van NOWA en de producten van Build Your Own Robot (BYOR).

De scholen die in Eindhoven meedoen zijn: De Bijenkorf, SBO Jan Nieuwenhuizenschool, De Vuurvlinder, SBO Petraschool, basisschool Trudo en De Talisman. In Geldrop-Mierlo doen De Vlinder, De Ganzenbloem en de Sint Jozefschool mee en in Valkenswaard De Pionier, OBS De Belhamel, basisschool Agnetendal en De Grasspriet. De E-waste Race Eindhoven, Geldrop-Mierlo en Valkenswaard is mogelijk gemaakt door de gemeente Eindhoven, gemeente Geldrop-Mierlo, gemeente Valkenswaard en Cure Afvalbeheer.