Werkt u aan een initiatief en hebt u één of meer vergunningen nodig? Weet dan dat de gemeente Geldrop-Mierlo het belangrijk vindt dat de omgeving goed en op tijd 
betrokken wordt.  Dit noemen we participatie. De gemeenteraad van Geldrop-Mierlo heeft een lijst vastgesteld met activiteiten die afwijkingen van het omgevingsplan, waar participatie zelfs verplicht is. Deze lijst vindt u onderaan de pagina.

Meld uw initiatief via de intaketafel altijd bij de gemeente. Wanneer uw initiatief past binnen het omgevingsplan, kunt u daarna starten met het informeren en betrekken van de omgeving (participatie). Wanneer uw initiatief afwijkt van het omgevingsplan dan start u de participatie niet voordat de gemeente zich heeft uitgelaten over de wenselijkheid en globale haalbaarheid van uw initiatief.

Participatie is een belangrijke pijler binnen de Omgevingswet. Door participatie zorgt u ervoor dat alle belangen, meningen, kennis en creativiteit direct op tafel komen. Door bezwaren, maar ook juist goede ideeën met elkaar te bespreken, kunt u het initiatief beter maken en is er meer kans op draagvlak. 

Als u de vergunningaanvraag indient, vraagt de gemeente of u belanghebbenden hebt betrokken. En zo ja, op welke manier en wat u met de resultaten hebt gedaan. U bent zelf verantwoordelijk voor de participatie voor uw plan. Als we vinden dat de belangen van de omgeving niet voldoende in beeld zijn gebracht, kan de gemeente deze vraag bij u terugleggen of besluiten om een eigen (zienswijze)procedure op te starten. Dit heeft consequenties voor de aanvraagtermijn van de vergunning. Een goed uitgevoerd participatietraject kan het verkrijgen van toestemming en/of een omgevingsvergunning vergemakkelijken. Én het kan tijdwinst opleveren. Wacht dan ook niet te lang met participatie.  

Stappenplan participatie

1. Initiatief melden bij gemeente
2. Na akkoord gemeente invullen impactmeter (beantwoording van vragen om het participatieniveau te bepalen)
3. Voorbereiden van participatie door middel van de participatieaanpak 
4. Participeren, inclusief invullen handtekeningenlijst 
5. Participatielogboek invullen en verslag schrijven 
6. Omgevingsvergunning aanvragen, inclusief toesturen participatielogboek, verslag en handtekeningenlijst.

 Heeft u vragen of wenst u meer informatie? Dan kunt u contact opnemen met Rosalie de Bont via tel (0)40 289 38 93