De afgelopen jaren is de behoefte aan een inclusieve samenleving gestegen. Inwoners met een beperking zijn namelijk meer dan hun beperking, zij willen en kunnen van betekenis zijn in onze samenleving. Ook binnen de gemeente Geldrop-Mierlo werken we aan een inclusieve samenleving. Zo nemen we sinds 2023 deel aan het project “Inclusieve stembureaus” van de Stichting Prokkel.

Dit betekent dat iemand met een (lichte) beperking deelneemt als lid van het stembureau. En daarbij taken vervult die binnen zijn of haar beperking uitvoerbaar zijn. Dit gebeurt onder begeleiding van een ander lid van dit stembureau, waardoor een Prokkelduo ontstaat. Rob Holthuizen en Melissa Thijssen waren een Prokkelduo tijdens de Tweede Kamerverkiezingen verkiezingen van 22 maart 2023.

De eerste ontmoeting

Hoe Rob bij de gemeente Geldrop-Mierlo is uitgekomen? “Nou heel simpel: de projectleider verkiezingen van gemeente Geldrop-Mierlo kende ik nog van de gemeente Heeze-Leende. Daar heb ik meerdere keren meegeholpen tijdens de verkiezingen. En opeens belde ze mij op of dat ik in Geldrop-Mierlo ook wilde helpen. Dat wilde ik wel!” Daarna is Rob gekoppeld aan Melissa. “Ik werk als medewerker (online) communicatie voor de gemeente. Rond de verkiezingstijd zag ik een oproep op ons intranet staan en het leek me leuk om mee te helpen. Ik heb me meteen aangemeld.”

Een geboren gastheer

Melissa geeft een levendige beschrijving van Rob's rol tijdens de verkiezingen: "Rob is echt een gastheer in hart en nieren! Hij stond paraat bij het opvouwen van stembiljetten en hield nauwlettend in de gaten wat er bij de ingang gebeurde. Kwam iemand met een kinderwagen door de draaideur? Dan rende Rob op de deur af om deze persoon te helpen. Ondanks mijn eigen rol als stembureau lid, waarbij ik verantwoordelijk was voor het uitdelen van stembiljetten en het controleren van paspoorten, hebben we veel tijd samen doorgebracht die dag. Daarnaast hielp ik Rob bij het lezen van teksten wanneer nodig."

De samenwerking tussen Rob en Melissa liep op rolletjes. “We zeiden allebei; het heeft zo moeten zijn. Voordat het de verkiezingsdag was, hebben we eerst kennisgemaakt op het gemeentehuis. Dat heeft ervoor gezorgd dat we op de dag zelf goed konden samenwerken.”

Leren van elkaar

Een dag meewerken tijdens de verkiezingen was voor zowel Rob als Melissa heel leerzaam. Rob: “Eigenlijk heeft het twee kanten op gewerkt. Ik heb meer geleerd over het verkiezingsproces. Maar ik heb inwoners die kwamen stemmen ook iets kunnen leren over het Prokkelduo. En hoe het is om met een beperking mee te werken tijdens de verkiezingen. Daar heb ik veel enthousiaste reacties en waardering voor gekregen. Daarom ga ik tijdens de volgende verkiezingen ook zeker weer meehelpen!” Ook Melissa was erg enthousiast over deze leerzame dag: "Ik vind het initiatief echt fantastisch en hoop dat het in de toekomst op meer plekken plaatsvindt. In het begin voelde ik me weliswaar wat onzeker in de omgang met mensen met een zorgvraag, dus het was een spannende stap voor mij. Maar uiteindelijk ben ik ontzettend blij dat ik deze ervaring heb mogen meemaken."

Gelijke kansen voor iedereen

Door de deelname van Rob aan het Prokkelduo hoopt hij meer aandacht te krijgen voor het belang van inclusiviteit en gelijke kansen: "Het is jammer dat mensen met een beperking soms aan de zijlijn worden geplaatst. Iedereen verdient gelijke kansen om volledig deel te nemen aan de maatschappij. Ik zet me graag in voor dit werk en ben ervan overtuigd dat initiatieven zoals deze van groot belang zijn."

Nog even dit

Heb jij een beperking en lijkt het je leuk om als Prokkelduo op het stembureau mee te helpen? Of ken je iemand met een beperking die dit helemaal geweldig zou vinden? Meld je dan bij het team verkiezingen. Dit kan via de mail, telefonisch of kom gerust even langs. Bel dan wel eerst even om een afspraak te maken zodat je niet voor niets komt. Dit kan via verkiezingen@geldrop-mierlo.nl of bel (040) 289 38 93.

Meer informatie over de stichting Prokkel vindt u op www.prokkel.nl/inclusieve-stembureaus.