Wilt u uw huis verduurzamen? In dit artikel staat een korte opsomming van leningen en subsidies die misschien interessant zijn. Wist u bijvoorbeeld dat de ISDE-subsidie verhoogd is, waardoor nog meer mensen gebruik kunnen maken van deze subsidie? Of dat een bepaalde groep geen rente meer hoeft te betalen over de Energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds?

Woningeigenaren die geïnteresseerd zijn in de aanschaf van een zonneboiler, warmtepomp of isolatiemaatregelen kunnen gebruik maken van de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing voor woningeigenaren (ISDE). Afhankelijk van het aantal maatregelen dat genomen wordt, krijgt u een percentage van de gemaakte kosten terug. Dit is een landelijke regeling. Kijk voor meer informatie en voor de voorwaarden op https://www.rvo.nl/subsidies-financiering/isde/woningeigenaren#voorwaarden-per-maatregel. Deze regeling geeft geen subsidie voor de aanschaf van zonnepanelen.

Leningen

Voor woningeigenaren die zonnepanelen willen aanschaffen kan de Stimuleringslening Duurzaamheid van de gemeente Geldrop-Mierlo wel interessant zijn. Tegen een rentetarief van 2,1 procent kunt u minimaal 2500 euro en maximaal 15.000 euro lenen. Naast zonnepanelen, kunt u met deze lening ook verschillende isolatiemaatregelen of de aanschaf van een warmtepomp financieren. Meer informatie vindt u op https://www.geldrop-mierlo.nl/stimuleringslening-duurzaamheid

Particulieren kunnen ook gebruik maken van de landelijke Energiebespaarlening om hun huis mee te verduurzamen.  De rente die u betaalt, hangt van het bedrag dat geleend wordt. Voor woningenaren met een gezamenlijk verzamelinkomen van minder dan 45.014 euro, kan deze regeling extra voordelig zijn. Deze groep betaalt namelijk geen rente over het geleende bedrag. Voor meer informatie kijkt u op www.warmtefonds.nl/particulieren.

Bent u huurder?

Als u woont in een huurhuis bent u niet in staat om zelf grote verduurzamingsmaatregelen te nemen. U mag wel kleine energiebesparende maatregelen nemen, zoals het aanbrengen van tochtstrips, radiatorfolie of ledlampen. Voor iedere huurder stelt de gemeente Geldrop-Mierlo een waardebon van zeventig euro beschikbaar om deze producten van te kopen. Mensen die hier nog geen gebruik van maakten, kregen in oktober een herinneringsbrief met een waardebon. U kunt deze bon verzilveren op www.winstuitjewoning.nl/geldrop-mierlo. Heeft u deze brief niet ontvangen of bent u deze kwijtgeraakt? Vraag dan een nieuwe code aan via waardebon@winstuitjewoning.nl

Subsidieregeling voor VvE’s om gemeenschappelijke ruimten te verduurzamen

Om Verenigingen van Eigenaars (VvE’s) in Geldrop-Mierlo te helpen met het nemen van kleine energiebesparende maatregelen in hun gemeenschappelijke ruimten, stelt de gemeente een subsidieregeling beschikbaar.

Met het subsidiebedrag (bestaande uit maximaal zeventig euro vermenigvuldigd met het aantal woningen dat onderdeel is van de VvE) kan een VvE kleine energiebesparende producten aanschaffen, zoals LED verlichting, tochtstrips, isolatie van leidingen, deurdrangers en radiatorfolie- en ventilatoren. Relatief kleine maatregelen, die de energierekening wel degelijk omlaag brengen.

Aanvragen van de subsidie

Het aanvragen van de subsidie werkt als volgt: Eerst stemt het bestuur samen met haar leden af welke maatregelen nodig zijn. Vervolgens worden deze energiebesparende producten aangeschaft en geplaatst in de gemeenschappelijke ruimtes. Ten slotte vraagt het bestuur het geld terug door subsidie aan te vragen op de website van de gemeente: www.geldrop-mierlo.nl/duurzaamheid-voor-vves. Hiervoor is een bonnetje nodig van de aangeschafte producten en een afschrift van de inschrijving van de VvE in de kamer van koophandel.

Deze week ontvangen VvE’s een brief in de brievenbus met de aankondiging van deze subsidieregeling. Heeft u vragen? Bel naar (040) 289 38 93 of kom op 24 november tussen 10.00 uur en 12.00 uur naar de inloopochtend in de bibliotheek in Geldrop.